2017 – året för SAgiKs antimobbingkampanj

2017 startar Svenska Agilityklubbens antimobbingkampanj där vårt mål är att inte en enda person ska behöva avstå från att vare sig träna eller tävla agility med sin hund för att andra gömmer sig bakom tangentbordet och skriver elakheter.

Agility beskrivs ofta som glädjefylld och som det absolut roligaste man kan göra tillsammans med sin hund. Precis så vill vi att kärnan i agilitysverige ska byggas, det vill säga på glädje och kärlek till denna fantastiska sport! Trots detta får vi gång på gång erfara annorlunda. Det kan handla om osportsligt uppträdande, smutskastning av medtävlande och starka påhopp mot arrangörer och förtroendevalda inom olika klubbar.

Ett aktuellt och mycket tråkigt exempel är att Jonas Erlandson har valt att säga upp sig från sin tjänst som projektledare på Evry. Skälen till det är naturligtvis flera men några av de mer tungt vägande skälen står tyvärr agilityaktiva personer för.

Jonas har själv beskrivit ett par av de mer allvarliga händelserna där den första bestod i att några självutvalda språkrör för svensk agility riktade kritik direkt till Evrys vd och koncernledning i ett tidigt skede av utvecklingen. Det blev tyvärr en tråkig situation för Jonas eftersom han var ansvarig projektledare.

Det allvarliga är också att Evry på grund av det tappade en del av sitt förtroende för Svenska Agilityklubben som avtalspart. Det anses nämligen som ett avsteg från överenskommelsen om plötsligt någon annan part än den man kommit överens om kliver in och kräver dialog.

Det kan liknas vid att du ska klaga om att mjölken är sur. Då vänder du dig till affären där du handlat, du åker ju inte till bonden som mjölkat kon.

Det andra tungt vägande skälet är det näthat som pågått vid flera tillfällen och till slut de dödshot som via Facebook riktades mot Evry och de personer som arbetar med systemet. Det är inte tillåtet att hota människor till livet oavsett vad man egentligen menat och alla former av näthat och dödshot ska självklart polisanmälas. Det är inga förmildrande omständigheter att man riktar hatet mot Evry eller SAgiK, varje kränkande ord är riktat mot de personer som utgör Evry eller SAgiK.

Konstruktiv kritik, förslag och synpunkter tas gärna emot och bejakas av SAgiK. Gnäll lyssnar vi inte på, lögner bemöter vi inte, mobbing, näthat och hot anmäler vi.

Svenska Agilityklubben kommer inte längre att stillatigande medverka till att mobbing och hataktioner fortgår.

 

Föregående nyhet

Uppdatering SAgiK-tävling

Nästa nyhet

Tack Jonas Erlandsson

Våra huvudsponsorer