Tävling

Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Mest av allt skall man ha riktigt roligt med sin hund. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Agilityklass och hoppklass

På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar) och tunnel.

_MG_2475

Balansbommen

IMG_1023

Vippbrädan

IMG_6592

A-hinder

Klass 1-3

I Sverige har vi tre officiella klasser. Man börjar i klass 1 och om man är riktigt duktig kan man ta sig upp till klass 3, den svåraste klassen. Ibland finns också öppen klass men det är inte en officiell klass. Öppen klass brukar innebära att alla ekipage är välkomna oavsett vilken klass man tävlar.

Storleksklasser

Inom svensk agility har vi fem olika storleksklasser:

Extra Small – hundar under 28 cm

Small – hundar under 35 cm

Medium – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm

Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm

Extra large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och därutöver

Förare vars hundar mäts in i storleksgrupperna extra small respektive large väljer om hunden ska tävla i extra small eller small respektive large eller extra large. Föraren kan ändra valet av storleksgrupp inför varje tävling, ändring kan dock ske senast sista anmälningsdagen.

För träning kan du själv mäta hundens höjd vid manken men för att tävla behöver du en officiell mätning. Den skall ske av en auktoriserad domare. Vanligast är att man mäter hunden på tävling innan första start, ibland kan även lokalklubben arrangera så att domare kan mäta hunden innan tävling. Mätningen skall sedan införas i hundens mätinttyg. Mer information om mätintyg

Officiell och inofficiell tävling

En tävling kan vara inofficiell eller officiell. På officiella tävlingar kan hunden erövra resultat som kvalificerar för uppflyttning och agilitydiplom. Tävlar man i klass 3 kan hunden även få certifikat och resultat som är SM-kvalificerande. På inofficiella tävlingar kan vara tävlingar som t ex klubbmästerskap eller annan tävling där man kanske vill använda sig av de officiella klasserna. Men även mästerskap som SM och VM är inofficiella tävlingar eftersom de inte är öppna för alla.

Slalom

Slalom

Hopp

Hopp

Pinnar, agilitydiplom och certifikat

I agility är pinnar något helt annat än vad de flesta tänker på. När agilityfolk pratar om agilitypinnar menar de resultat som kvalificerar hunden att tävla i högre klass. Det krävs 3 pinnar i varje klass för att flyttas upp till nästa klass. Även i klass 3 pratar man om pinnar men då syftar man på SM-pinnar. En SM-pinne är när man har placerat sig så pass bra i klassen att hunden har fått ett SM-kvalificerande resultat.

Agilitydiplom är en merit som agilityhundar kan erövra i klass 1 och 2. Agilitydiplomen kan erövras av alla hundar som får delta på officiella agilitytävlingar, några krav på exempelvis rastillhörighet finns inte. Det som krävs för ett agilitydiplom är 5 uppflyttningspinnar i agilityklass eller hoppklass.

I klass 3 delas det ut certifikat. Hunden behöver erövra 3 certifikat för att bli champion. I Sverige kan man bli agilitychampion samt agility(hopp)champion.

Ommätning

Slutmätt hund kan mätas om en eller flera gånger, dock kan en ny ommätning ske tidigast två år efter den senaste ommätningen. 

Nedflyttning

Efter uppflyttning och tävlan i den högre klassen kan nedflyttning till lägre klass ske. En hund kan flyttas ner en eller två klasser. Efter tävlan i den lägre klassen kan uppflyttning till högre klass ske enligt regler för uppflyttning.

Upp- eller nedflyttning kan ske tidigast dagen efter att hunden har tävlat i den lägre respektive högre klassen. Efter att kriterierna ovan är uppfyllda är det föraren som avgör när hunden flyttas upp respektive ned. Uppflyttning och nedflyttning sker separat i agility- respektive hoppklass.

Hur anmäler jag mig till tävling?

Samtliga agilitytävlingar finns i tävlingssystemet Agilitydata och det är även där man anmäler sig. Innan du åker ut på tävling är det bra att ha läst agilityreglerna.